Voda u bazenu i korona virusObzirom da nam se priblizava leto pa i sezona kupanja za čelu familiju definitivno bi trebalo razmisliti da li je voda za kupanje bezbedna od širenja ovog virusa.Iako se na internetu mogu pronaći razna istraživanja o pomenutoj temi,još uvek neke 100% relevantne informacije bas i nisu dostupne.No,potrudili smo se da saznamo više i da to u skladu sa našim dosadasnjim iskustvima i stečenim znanjem odgonetnemo makar donekle ovu nedoumicu. Osnovna svrha tretiranja vode hemijom jeste da se postigne sredina u kojoj bakterije i virusi ne mogu da prežive.Kada ovo kazemo tu se podrazumeva i korišćenje automatike za održavanje vode.Ovo je vreme definitivno u kom se mora posvetiti pažnja bas ovome iz svima nama znanih razloga. E sad...naravno,obzirom kojom se brzinom iz dana u dan situacija menja,ne možemo sa sigurnošću tvrditi istinitost podataka.Ono sto možemo jeste da podelimo sa vama informacije koje naše kolege imaju,a ticu se razvoja virusa u pravilno tretiranoj bazenskoj vodi. Prema saopstenju Centra za Kontrolu i Prevenciju bolesti Australije:”Nema dokaza da COVID-19 može širiti na ljude korišćenjem bazena i toplih kada.”, i da “pravilnim radom, čišćenjem i dezinfekcijom (hlorom i bromom) trebalo bi da se ukloni i deaktivira virus koji izaziva COVID - 19.” U prilog pomenutom ostavljamo link institucije koja je iznela datu tvrdnju Nadamo se da će informacije biti od koristi i da će u narednom periodu biti više vremena u kom bismo mogli pricati,pisati o vedrijim temama.

Čišćenje bazena nije više izbor nego potreba!Čišćenje (bazena) nije više izbor nego potreba! U situaciji kad smo svi u nekom od vidova izolacije kako u kucama tako i stanovima - neretko nam i sitnice počinju da “zapadnu za oko”.Jedna od tih situnica jeste svakako prašina - kojoj nismo pre toliko paznje posećivali iz jednostavnog razloga sto nismo toliko vremena provodili u zatvorenom prostoru.Sada je realnost malo drugacija pa i naše ponasanje po tom pitanju.Kako nameštaj i podovi imaju “svoju” prašinu-tako i bazeni imaju “svoju”.U obe prašine javljaju se različiti virusi i bakterije pa tako i način tretmana je ,ako ne isti ,onda sličan.Slozicemo se naravno,da ne provodimo u bazenu koliko u kuci,sto bi i suludo bilo ali da treba da se obrati pažnja-treba.Ipak,kod nekih je bazen deo doma pa ga tako i tretiramo.U oba slučaja ono sto se najefikasnije pokazalo jeste “stara škola” svima poznatog hlora.Koristi se u ovu namenu od davnina i pokazao se kao glavni “ubica” onim neprijatelja ljudskog imunog sistema (mislimo na viruse i bakterije).Sto se tretmana vode u bazenu tiče:postoji manuelni i automatski način.

Badu jetPored relaksacije u bazenu moguć razlog kupovine može biti i rekreacija ili aktivna sportska masaza u bazenu.Iz toga razloga Badu Jet jeste jedan od najpopularnijih segmenata dodatne opreme koji kupuju klijenti sirom sveta.Mogu biti ugradni ili nadgradni.Ugradni Jet-ovi instaliraju se u zid bazena i pozicioniraju idealno u odnosu na raspon pokreta pri rekreaciji.Pomenuti uredjaj postoji i u nadrgradnoj varijanti sto znaci da se moze i naknadno kupiti/montirati na već postojece bazene.Naravno ,postoje i modeli u više razlicitih pritiska i jačina a to sve zavisi od klijenta tj.potreba i mogucnosti bazena.

RenoviranjeJedna pomalo nezahvalna tema za opisati. Naime,u zavisnosti od kvaliteta i metode rada na prvobitnoj izgradnji bazena kao i dugorocnosti montiranih/ugradjenih elemenata bazen,kao i svaki drugi proizvod,nakon nekog vremena dotraju. Ukoliko je bazen betonski i oblagan pločicama može da se dogodi da pločice pocnu da otpadaju pa se klijent odluci za zamenu obloge želeći da postavi(mo) foliju. U ovim situacijama treba imati u vidu da se folija vari na licu mesta i ne predstavlja problem sto se tiče postavke na najrazličitije oblike i dimenzije bazena. Medjutim,pri promeni obloge treba menjati i elemente u bazenu jer postoje vrste elemenata koje se koriste za različite obloge. Pri oblaganju,folija koju koristimo je debljine 1.5mm i postoji u najrazličitijim bojama i dezenima. A od skora u ponudi imamo u ekskluzivnije folije sa odredjenom konturom kako bi i najzahtevnji kupci našli resenje za svoj bazen.

PH expertautomatika za održavanje Ph vrednosti vode

Da bi voda bila uvek kvalitetna i bezbedna za kupanje ona mora imati odredjenu ph vrednost.Ta pH vrednost treba da bude na podeoku 7 i sa hemijom na rucne nacine često može da bude komplikovana za održavanje.Zbog toga imamo uredjaj pH expert koji služi za kontrolu ,a nakon toga doziranje minimalno hemije u cilju postizanja perfektne pH vrednosti vode.

DODATNA OPREMAKao što i svi znamo,manuelni tretman vode i održavanje kvaliteta vode ponekad može da iziskuje dodatno vreme.Takodje ,dešava se da zbog klimatskih promena ,učestalijih kiša i nepogoda,voda u bazenu nije uvek čista i spremna za kupanje.
Ovo je samo jedan od razloga zašto su napravljeni proizvodi koji automatski održavaju kvalitet vode.Ovaj proces podrazumeva proveru trenutnog stanja vode i nakon toga doziranje hemije kako bi se kvalitet doveo na najviši nivo.
Dve komponente čine automatsko održavanje vode ,a to su:
-elektroliza (slana voda)
-pH expert 

Proizvodi za održavanje higijene bazena Kao što i svi znamo manuelni tretman vode i održavanje kvaliteta vode ponekad može da iziskuje dodatno vreme.Takodje , dešava se da zbog klimatskih promena, učestalijih kiša i nepogoda,voda u bazenu nije uvek čista i spremna za kupanje. Ovo su samo neki od razloga zašto su napravljeni proizvodi koji automatski odrzavaju kvalitet vode. Ovaj proces podrazumeva proveru trenutnog stanja vode i nakon toga doziranje hemije kako bi se kvalitet doveo na najviši nivo.
Dve komponente čine automatsko održavanje vode, a to su:
-elektroliza (slana voda)
-pH expert
Ova metoda održavanja vode vrlo je korisna kako za privatne bazene(pogotovo porodice sa decom ),tako i za komercijalne bazene,zbog konstantnog kvaliteta vode,što u mnogome poboljšava sam doživljaj klijenata ugostiteljskog objekta!
Hlor,kao najbolje sredstvo za dezinfekciju vode,dugo već se koristi u bazenskoj industriji, no pojavljuje se problem sto ukoliko je velika koncentracija hlora može da dođje do opasnosti po zdravlje. Pa tako i nastaju automatike za doziranje hlora kako bi se anulirala štetna dejstva hlora, tacnije potrebne doze su se svele na minimum,sto je vrlo bitno za zdravlje i bezbednost kupača.

Bazen na krovu
Zbog kvaliteta izrade i primene novih tehnologija i materijala moguća je montaža i izgradnja bazena na najrazličitijim lokacijama/mestima.
Ukoliko se bazen gradi na zgradi ili sličnom objektu potrebno je dodatno projektovanje i određivanje u smislu statike samog objekta kako bi se na
najbezbedniji način iskoristio prostor na samom objektu.
Sam proces izgradnje i montaže bazena ne razlikuje se puno u odnosu na postavku na tlu.

Zatvaranje bazenaKod zatvaranje skimerskog bazena potrebno je vodu ispustiti do nivoa ispod skimera i zatim pravilno tretirati hemijom
iz razloga sto će voda tokom zimskog perioda ostati u bazenu a i kako bi nakon otvaranje bila ispravna.
Nakon toga potrebno je proveriti instalaciju i isprazniti je tj.ispustiti vodu kako ne bi smrzla u toku zime i taj led oštetio samu instalaciju i cevi.
Takođe potrebno je propisno pokriti bazen peb pokrivačem koji je potrebno pričvrstiti za prostor oko bazena,ali da pokrivač pluta po vodi kako se ne bi usled padavina
pokidao.

Otvaranje bazenaNakon zimskog konzerviranja kod skimerskih bazena voda je ispustena samo do ispod instalacije tj skimera i kao takva
potrebno je da bude propisno i pravilno tretirana hemijom kako bi se dovela u ispravno ph stanje vrednosti vode.
Pokrivač nakon otklanjanja sa površine bazena i vode potrebno je očistiti /oprati i staviti na sušenje i nakon
toga sklopiti i staviti na suvo mesto (ostavu).

Svu instalaciju treba prekontrolisati sto podrazumeva pregled aparata/pumpe i cevi.
Cevi je potrebno prekontrolisati iz razloga da ukoliko je loše konzerviranje
uradjeno moguće su pojave pucanja cevi sto može prouzrokovati veće kvarove
u toku sezone.Pumpu povezati i pesak rastresiti ili promeniti (svake dve godine) i proveriti sve funkcije da li rade .
Vodu je potrebno tretirati hemijom i dopuniti.
Proveriti dodatnu opremu (mrezice,cistace...) i staviti ih u upotrebu.
Nakon ovih aktivnosti bazen je spreman za predstojecu sezonu.

Uticaj okoline
Ukoliko u neposrednoj blizini bazena ili čak iznad bazena se nalaze biljke u vidu drveća ili sličnih stabala često
dolazi do pada lišća usled vremenskih prilika ili godišnjeg doba.Padanje lišća u vodu moze dovesti do prljavštine ili
čak i do promene kvaliteta vode .I bazeni kao takvi potrebni su da pravovremeno se čiste tj odstranjuju
prljavštinu iz vode upotrebom ručnih ili automatskih čistača. Ukoliko se ovi procesi dešavaju češće potrebno je
adekvatno vodu i tretirati hemijom .

Grejanje vodeGrejanje vode ili takozvano dogrevanje vode služi za produžetak i kvalitetnije korišćenje bazena za i do dva meseca više u toku godine. Takodje kontrola temperature vode umnogome smanjuje rizik od prehlade i time omogućava roditeljima sa decom manje stresa i rizika od dečijih bolesti usled kupanja. Postoje aparati za dogrevanje koji funkcionišu nezavisno od grejanja u kuci ,vrlo su jednostavni za instaliranje (na već postojeću instalaciju),lepog su dizajna i sto je  najbitnije laki za korišćenje .Pri korišćenju aparat sam izmeri trenutnu temperaturu vode a nakon toga vi izaberete koliku temperaturu zelite da voda u bazenu ima i on sam to održava u tokom vremena rada. 

Optimalna temperatura vode u bazenima za plivanje je oko 25º C. Za porodične bazene, čija namena nije sportsko plivanje, nego rekreacija,dakle nedovoljna.  Optimalna temperatura vode bi trebala biti u porodičnim bazenima oko 28º C. 

Troškovi grejanja vode u bazenu zavise od načina grejanja. Najjednostavniji način dogrevanja i održavanja temperature vode u bazenu je upotreba ISO-solarnih pokrivača ili termo prekrivača. Bazeni koji su pokriveni solarnim pokrivačem mogu da dignu temperaturu vode i do nekoliko stepeni. A, tokom noći, kao izolatori, sprečavaju da se ugrejana voda ohladi.Ponekad je u zavisnosti od zapremine bazena neophodno i dogrevanje vode, naročito u prelaznim periodima(maj/juni i septembar).

Načini grejanja vode u bazenima:

2. TOPLOTNE PUMPE ZA BAZENE

Prednosti:

*dobra alternativa solarnim sistemima za grejanje jer uz najbolji odnos utrošene energije proizvedu najviše toplotne energije;

*jednostavno se ugrađuju u već postojeće bazene;

DA LI JE GREJENJE BAZENA KOMPLIKOVANA STAVKA ILI JE TO ZABLUDA?Pri korišćenju bazena, tačnije kupanju temperatura vode je uvek bila bitna stavka,bilo da se radi o početku, toku ili pak kraju leta. Spoljašnja temperatura vazduha takoreći diktira i temperaturu vode pa je i to jedan od faktora na koji se ne može direktno uticati.Iz tog razloga konstruisane su toplotne pumpe koje dogrevaju vodu na zadatu temperaturu,a zatim i zadržavaju je na konstantno istom (zadatom) nivou. Postoji više različitih tipova pumpi od kojih je samo jedan “vazduh - voda” gde na temperaturama iznad 8 stepeni (neke čak funkcionišu i na -12 stepeni) vazduha pumpa može da zagreje/održava vodu na zadatoj temperaturi. Ova pumpa funkcioniše kao zasebna jedinica, zanemarujući grejanje u objektu ili tome slično. Montira se u blizini bazena, lepog je dizajna i bešumnih rada.

Naravno, grejači koji se direktno ili indirektno priključuju na kućno grejanje postižu isti efekat ali je princip ugradnje i funcionisanja drugačiji. To su takozvani razmenjivači toplote i vrsta zavisi od samog, uglavnom i već postojećeg, grejanja u kući.

Razlike između ova dva aparata su u tome što toplotne pumpe samostalno greju vodu (IMAJU svoj izvor toplote) i mešaju sa vodom iz bazena, dok razmenjivači NEMAJU sopstveni izvor toplote već koriste postojeci (kućni) izvor toplote i tako dogrevaju vodu. Pomenuti dodaci bazena za jednu od najvećih prednosti imaju produžetak sezone kada tj. u periodu početka ili pred kraj leta,kada je vreme tokom tih letnjih dana promenljivo.
Slana voda
Sve popularnija metoda u tretiranju vode je tzv.slana voda.Cesto se pomisli da je ta voda na ukus slana nalik morskoj vodi i/li da se u tu svrhu koristi jodirana so.

No istina je ipak malo drugačija.Rec je o metodi dezinfekcije vode i zaštite od algi i bakterija koji pruža mnoštvo pogodnosti kao sto su :
zaštita dece i odraslih od
mikroorganizama ,meka i prijatna slana voda bez bojazni od predoziranja hlorom.
U ovom slušaju koristi se tabletirana nejodirana so visokog stepena čistoće i to u dozama od po 4kg/m3.

Zelena voda
Na tržištu se mogu naći i razni preparati za dezinfekciju vode na bazi hlora ili soli. Svakako treba spomenuti multifunkcionalne tablete koje sadrže hlor i algicid zajedno. One se stavljaju u filter ili plovak kako bi bile u stalnom dodiru s vodom. Ako se voda ne kontroliše, najčešće se nakon kiše poremeti pH vrednost ili nestane algicida, te se namnože alge.
Najbolje je koristiti Automatsku kontrolu Hlora i Ph vrednosti vode u bazenu.

Za održavanje kvaliteta vode svakako treba izbegavati priručna i neproverena sredstva jer su sve hemikalije koje se koriste za dezinfekciju zapravo jaki otrovi, pa tako i hlor, te rukovanje tabletama ili granulama treba shvatiti jako ozbiljno.

Događa se usled velikog broja algi i bakterija sto je proizvod nedostatka
hlora. Rešava se udarnim hlorisanjem duplom dozom hlora u odnosu na standardni,potrebno je regulisati ph vrednost vode.
Bela voda Nastaje usled naglih promena temperature vode i kisnog vremena.Potrebno je sipati flokulant.

Preuzmite Uputstvo za održavanje vode u bazenu

Higijena vodeŠTA PODRAZUMEVA ODRŽAVANJE HIGIJENE BAZENA I KOJA SU REŠENJA ZA RAZLIČITE UTICAJE OKOLINE NA ČISTOĆU VODE U BAZENU?Elektroliza je nesto sto je još uvek vrlo nepoznato na našem tržištu pa primena “slane vode“ u bazenu predstavlja nepoznanicu u ovoj vrsti posla. U daljem tekstu ćemo ukratko opisati o čemu se radi i koje su prednosti ove tehnike održavanja vode. Hlor kao najbolje sredstvo za dezinfekciju vode dugo već se koristi u bazenskoj industriji, no pojavljuje se problem - ukoliko je velika koncentracija hlora može da dođe do opasnosti po zdravlje. Pa tako i nastaju automatike za doziranje hlora kako bi se anulirala štetna dejstva hlora, tačnije potrebne doze su se svele na minimum što je vrlo bitno za zdravlje i bezbednost korisnika. Naime, radi se o izdvajanju hlora iz bazenske soli, nakon čega se u bazen automatski dodaje proizvedeni hlor u idealnoj razmeri kako bi voda imala najviši mogući kvalitet pri najnižem prisustvu hemije. Ovakvim načinom tretmana vode postiže se visok stepen bezbednosti i zdravlja korisnika jer se procenat hemije automatski kontroliše i zadržava na neophodnom i bezbednom minimumu. NA KOJI NAČIN MOGU DA PROVERAVAM I ODRŽAVAM pH VREDNOST VODE U BAZENU? Pored elektrolize bitno je napomenuti postojanje aparata za automatsku kontrolu pH vrednosti vode i doziranje pH. Da bi voda bila uvek kvalitetna i bezbedna za kupanje ona mora posedovati određenu pH vrednost. Željena vrednost treba da bude na podeoku 7 što pri ručnom doziranju često može da bude komplikovano postići. Zbog toga je napravljen uređaj pH Expert, čijom se implementacijom postiže lako minimalno doziranje hemije u cilju dostizanja perfektne pH vrednosti vode. Pored ovih automatizovanih rešenja za kontrolu i doziranje hemije postoje i automatski čistači vode, tzv. roboti. Nastanak ovakvih aparata uzrokovan je postajanjem fizičkih nečistoća na zidovima bazena koje se javljaju u zavisnosti od okoline samog bazena. Roboti novijih generacija u svom programu sadrže opcije za samostalno čišćenje podova i zidova bazena sto korisniku omogućava visoku uštedu vremena i rucnog rada.

Menjanje vode
Ukoliko je pravilno tretirana voda, kompletna promena vode u slučaju skimerskih bazena vrsi se na svakih 5-7 godina.
Pri svakom zatvaranju bazena i konzerviranju,voda se ispušta do nivoa ispod skimera
i tretira pred samo pokrivanje bazena i kao takva je zaštićena od spoljnih uticaja tokom zimskog perioda.

Nakon otvaranja i na početku sezone potrebno je bazen dopuniti novom vodom za nivo ispušteni pred zatvaranje i potrebno je ponovno tretiranje vode hemijom i dovođenje na potrebnu ph vrednost kako bi bila spremna za korišćenje.

STYROPOOL BAZENI
Styropool predstavlja jedan vid revolucije u bazenskoj industriji.Naime,radi se o specijalnim blokovima izradjenih od miksa materijala.Proizvodi se u Nemackoj po najvisim standardima i ovaj proizvod je patentiran.Mnostvo prednosti ovog tipa gradnje bazena koje vredi napomenuti su:izrada najrazličitijih oblika i dimenzija bazena,ekonomičnost i brzina izrade bazena.
Proces montaže se sastoji iz sklapanja i povezivanja blokova koji se nakon toga pune armaturom i betonom.Ovom kombinacijom dobijamo zid bazena koji je otporan na najrazličitije vremenske prilike i uslove zemljišta.Bitna stavka je trajnost jer iz našeg iskustva ovako izradjeni bazeni traju i više od 15 godina bez ikakve potrebe za renoviranjem.

Montaža bazena
Sama montaža bazena traje kratak period,3-7 radnih dana maksimalno,ukoliko naši montazeri dolaze na pravilno pripremljen teren.
Montaža podrazumeva postavku čelicnog ili styropool zida bazena,termofilca i lajnera(koja iziskuje najviše vremena jer zavisi od spoljnje
temperature,tj.vremenski prilika )
Postavku standardne opreme u koju spada pumpa,filterpodstanica ,skimer ,merdevine ,dizne

OVALNI I OKRUGLI BAZENI

Pomenute bazene karakteriše vrsta materijala od kojih se rade zidovi bazena.Materijal koji koristimo je celicni lim debljine 0,8 mm.Ovaj lim je specijalno izradjen za bazensku namenu i kao takav je galvanizovan i presvucen plastikom kako bi se obezbedio najviši kvalitet i trajnost.
Oba oblika bazena dolaze u standardnim dimenzijama i u dve opcije dubine(1.2m i 1.5m).Ovalni bazeni mogu biti dimenzija od 5x3m do 12x6m dok okrugli idu od prečnika 3m do 7m.Takodje neke od dimenzija ,mogu biti potpuno ukopane,delimično ukopane ili nadzemne i to sve u zavisnosti od zahteva kupca i/li terena.

PRELIVNI I SKIMERSKI BAZENI

Postoji više “podela” ili “razlika” izmeđju skimerskih i prelivnih bazena od kojih ćemo neke pomenuti:
-Ekonomičnost-
Skimerski bazeni su jeftiniji za 30% od prelivnih,jer za prelivne je potrebna izrada prelivnih kanala i prelivnog suda.Prelivni sud se koristi kao skladište za vodu iz bazena u koji dolazi iz kog odlazi u zavisnosti od broja ljudi u bazenu
-Namena-
Porodični bazeni ili bazeni za manje hotele su uglavnom skimerski jer su za privatnu upotrebu pa je broj kupaca uglavnom isti ili bar približno isti.
Javni i komercijalni bazeni se uglavnom izrađuju kao prelivni iz razloga sto je teško predvideti koji broj kupača će biti u isto vreme prisutan u vodi.Ukoliko broj kupača predje predvidjenu količinu voda iz bazena odlazi u prelivni sud i nakon toga se vraća u bazen.

IZGRADNJA BAZENA

Kada se pomene izgradnja bazena kod ljudi se često stvara konfuzija o čemu se zapravo tu radi.Mnogi misle da je sam proces jednostavan u smislu da se samo napravi “kada” u koju se sipa voda i to je to.Zapravo ovaj proces se sastoji iz dva dela:
PRIPREMA TERENA:početni deo je priprema samog terena pred montažu (iskop,betonaza podne ploče...)
MONTAŽA BAZENA I OPREME:podrazumeva montažu zidova i ostale osnovne opreme u vidu filtracionog sistema(pumpe i filtera).

Montaža bazena
Sama montaža bazena traje kratak period,3-7 radnih dana maksimalno, ukoliko naši montazeri dolaze na pravilno pripremljen teren. Montaža podrazumeva postavku čelicnog zida bazena,termofilca i lajnera,koja iziskuje najviše vremena( jer zavisi od spoljnje temperature,tj.vremenskih prilika ),postavku standardne opreme u koju spada pumpa,filterpodstanica ,skimer ,merdevine ,dizne.

Zašto sauna?
Pored bazena,bitan segment u relaksaciji jeste i sauna.Saune kao takve,našle su primenu u raznim segmentima zivota.
Samo nekoliko minuta u sauni dovoljno je da vam se regenerise koza,poboljsa cirkulacija i ubrza metabolizam.
Nagla izmena vrelog vazduha i hladnog tusa aktivira endorfin,hormon koji podstice osecaj zadovoljstva i dobrog raspolozenja.
Cesci boravak u sauni povoljno utice na vitalnost i otpornost na prehlade i bolesti.
Oslobadja od umora i napetosti i pospesuje izbacivanje viska vode iz organizma.
Saune iz našeg asortimana izradjene su od najkvalitetnijih materijala i proizvod su svetski priznatog brenda Astral.

Hidromasazne kade
Dolaze hladniji dani i potreba za “toplijim” načinima opuštanja su sve veći.Ovaj tip kada našao je svoju upotrebu kako u privatnim,tako i komercijalnim objektima(hoteli,banje,vikendice).Doduse,u privatne svrhe se uglavnom koriste “nadgradni” tipovi ovih kada dok u komercijalnim objektima najzastupljeniji su “ugradni” tipovi istih.Medjutim,to ne mora da bude neko pravilo jer ipak bitno je da se kada uklopi u ceo koncept Vaših želja i potreba.Kako biste upotpunili svoj prostor za relaksaciju naša firma je obezbedila djakuzi kade najvišeg kvaliteta sa žigom svetski poznatog i priznatog brenda Astral.Takodje,kao i svi proizvodi iz našeg astortimaba pa tako i ove kade imaju garanciju na svoje funkcionisanje i trajnost.

Pitanje tipa: ”Đakuzi u bazenu?” Ili “Kupiti bazen ili đakuzi ili oba?”

Jedno od čestih pitanja,nedoumica,pre ili pri odlucivanju za kupovinu bazena. Najpre treba definisati za koju namenu klijent želi da se opredeli:Da li je u pitanju rekreacija ili relaksacija?
Ukoliko je strogo rekreacija u pitanju tada naša preporuka jeste bazen pravougaonog oblika sa Badu Jet aparatom za plivanje.Ali ukoliko se radi o relaksaciji,a klijent želi da ima i bazen i djakuzi -to apsolutno nije problem da se izgradi.Doduse,tada je potrebno izdefinisati koliko osoba u isto vreme bi bilo prisutno delu za relaksaciju/djakuziju kako bismo predvideli koji broj mlaznica da se postavi i gde.Tako projektovan djakuzi predstavlja zaseban deo bazena,tj.potrebna je dodatna pumpa i instalacija.

Nepredvidive vremenske prilike i kako ih “pobediti”!
Stoga,ukoliko ste vlasnik ili biste želeli da postanete vlasnik bazena jedno od glavnih nedoumica jeste kako odrzati temperaturu vode na zadovoljavajucem nivou.Postoje termo prekrivači koji se koriste na dnevnom nivou kako bi temperaturu vode održavali ,a možda i još bolje resenje jesu toplotne pumpe koje imaju za cilj isto.Naime,one se montiraju na obližnji zid ,koriste električnu energiju,bešumne su i lepog dizajna.Vrlo su lake za korišćenje,mali su potrošači ,a klijentima omogućavaju nesmetano korišćenje bazena duži vremenski period tokom sezone.

Kupovina u toku jeseni/zime:

Verovatno se pitate zašto kupovati ovako nesto baš u ovom zimskom periodu, zar ne?

Na “prvu” jeste kontradiktirno,ali kad se malo udubimo u tematiku postaje logično.

Naime, izgradnja bazena iziskuje odredjeni vremenski period, koji-složićete se, baš i ne želite da provede u svom dvorištu u toku letnjih dana. Letnji dani sami po sebi i jesu vreme godišnjih odmora i kao takve ne treba provoditi u pripremnim radovima/ “dvorisnim radovima “ već u uživanju i opustanju. Takođe, kupovinom van sezone klijent je u mogućnosti da po ovogodišnjim cenama kupi bazen za narednu sezonu i samim tim uštedi. Na kraju krajeva, svaki klijent teži tome da za svoj novac dobije najbolje moguće rešenje, a mi smo tu da u tome pomognemo i damo po koju, nadamo se, kvalitetnu i praktičnu sugestiju.

PRIPREMA TERENA

Proces pripreme terena prethodi montaži i jedan je od najbitnijih faktora koji utiču na krajnji rezultat i kvalitet projekta. U zavisnosti o tipa, veličine i oblika bazena, trajanje pripreme može biti oko nedelju dana. Naravno, na to utiču i vremenski faktori kao i dostupnost terena pa tako za ovo mogu se koristiti bageri za mašinski iskop ili se iskop radi rucno. Sama priprema terena obuhvata iskop i odnos zemlje i betoniranje podne ploče. Podna ploča se betonira jednostruko armiranim betonom debljine 15-20cm. Ukoliko je bazen ovalni potrebno je još i ravne stranice zida bazena ozidati šljaka blokom.
Svi procesi se rade po detaljnim specifikacijama i nadzorom kako bi se obezbedio željeni kvalitet izrade. 

Gradnja u jesenjem /zimskom periodu!

Dve faze izgradnje u toku jesenjeg perioda!

Ukoliko ste već u nekoj fazi gradnje kuće ili bilo koje vrste objekta pa i sredjivanja dvorišta-moguce je iskoristiti taj vremenski period za pocetak gradnje bazena u smislu iskopa i betonaze podne ploce/postavke zidova bazena,pa i montaže instalacije.Ukoliko vremenski uslovi ne dozvole nastavak ,nakon gore navedenih radova gradnja bi se stopirala,kako bi klijent mogao da nastavi sa ostatkom gradnje objekta i sredjivanja dvorišta.

Kada bi se završili radovi - bazen bi mogao biti zavrsen u kratkom toku jer bi ostala samo postavka folije i instalacije.

Ovako organizovan proces bi za rezultat imao da klijent prolece dočeka u kompetno završenom objektu.

Montaža u toku zimskog perioda:

Dokaz da i po hladnijem vremenu u našoj delatnosti može po nesto da se uradi :)

Uglavnom,iako je skoro zima,pa čak i kalendarski - priveli smo kraju kompletnu montažu ovog tipa bazena u Novom Sadu.Istina,montaža ovakvog modela ne iziskuje dug vremenski period ali nam vremenske prilike i nisu bas išle “na ruku”.Nakon montaže bazena i postavke ivičnog kamena,vodom smo napunili isti kako bi testirali kompletnu instalaciju,nakon toga je sledilo “konzerviranje” bazena za zimski period.Kupovinu u ovom periodu rado preporučujemo iz više razloga:

1.Klijent će bazen za narednu sezonu imati po ovogodišnjoj ceni

2.Suncane dane u svom dvoristu klijent dočekuje sa “spremnim” bazenom za upotrebu i na taj način ima vremena da iskoristi dane za uživanje ,a ne u “čekanju” da se radovi završe

3.Ukoliko se kupovina obavi ove godine - tajming za montažu možemo zakazati “sa prvim znakovima proleća” :))

Kako najpraktičnije iskoristiti dvoriste manjih dimenzija?

Često se susrecemo sa objektima koji poseduju manji ili ograničeni prostor koji treba iskoristiti na najbolji i najpraktičniji način kako se ne bi ugrozio ostatak dvorista predvidjen za zelenilo.U skladu sa tim u našoj ponudi postoji veliki broj dimenzija bazena koje se mogu uklopiti i napraviti jednu funkcionalnu sredinu.Ovako iskorišćen prostor omogućuje klijentu nesmetano uživanje u svom domu i dvoristu.

Verovatno se pitate zašto kupovati ovako nesto baš u ovom zimskom periodu,zar ne?Na “prvu” jeste kontradiktorno,ali kad se malo udubimo u tematiku postaje logično.

Naime,izgradnja bazena iziskuje odredjeni vremenski period,koji,slozicete se,bas i ne zelite da provedete u svom dvoristu u toku letnjih dana.Letnji dani,sami po sebi i jesu vreme godišnjih odmora i kao takve ne treba provoditi u pripremnim radovima/ “dvorisnim radovima “ već u uživanju i opustanju.Takodje,kupovinom van sezone klijent je u mogucnosti da po ovogodišnjim cenama kupi bazen za narednu sezonu i samim tim uštedi.Na kraju krajeva,svaki klijent tezi tome da za svoj novac dobije najbolje moguće resenje,a mi smo tu da u tome pomognemo i damo po koju,nadamo se,kvalitetnu i praktičnu sugestiju.

Koliko traju ovi bazeni-garancija/trajnost?Ovo nisu bazeni koji se kupuju za jednu ili dve sezone.Bazeni iz našeg asortimana traju dugi niz godina.Doduše,posle desetak godina možda treba da se promeni folija/lajner i/li rubni kamen :)

Instalacija i oprema koju montiramo je vrhunskog kvaliteta i poznatog svetskog brenda Zodiac,pa je tako trajnost iste dugogodišnja.Sve ovo govori u prilog tome da ne morate da brinete o naknadnim i neplaniranim kvarovima,pa samim tim i troškovima odrzavanja opreme.

Izrada bazena i njihove razlike ?Ovalni bazeni predstavljaju jedno od rešenja za porodičnu upotrebu.Drugacije su izradjeni od pravougaonih i od bazena sa oštrim ivicama.Zid je od pocinkovanog celicnog lima,dok je ostala oprema ista,sto daje dugogodisnju trajnost.Postoje u standardizovanim dimenzijama i dve različite dubine ,120cm ili 150cm.

Dimenzije se krecu od 5x3m do 12x6m.

Druga tehnika koju primenjujemo jeste izrada zidova bazena od styropool blokova koji omogućuju izradu bazena najrazličitijih oblika i dimenzija

Održavanje vode?Ipak održavanje vode mora da bude u skladu sa nekim pravilima i može biti manuelno ili automatsko,za koje postoje uredjaji novih tehnologija koji kontrolišu i doziraju hemiju kako bi kvalitet vode bio na visokom nivou.

Folija/lajnerBoja koja je najzastupljenija u ovom tipu bazena je Adria Blue.Pored ove boje postoji velik broj boja i dezena folije debljina od 0.8mm-1.5mm.Folija koju koristimo je formirana u dva sloja i otporna je na UV zrake.Delimicna elastičnost daje mogućnost formiranja,tj.varenja folije za najrazličitije oblike i modele bazena.Takodje, bitno je napomenuti da ova folija ima mnostvo prednosti u odnosu na keramiku kao npr.: -ekomoicnost -dugotrajnost -nepostojanje fugni pa samim tim se ni alge ne stvaraju na zidu bazena -brza i laka montaža/zamena -velik broj boja i dezena -nije potrebna dodatna hidroizolacija Više o svemu tome možete videti na story highlights ili na našem sajtu

Lokacija bazenaVeć smo spominjali temu “lokacija” u smislu pozicioniranja bazena u odnosu na kuću.Neretko se mogu videti bazeni na razlicitim terenima u vikendicama,kucama,hotelima, pa i etno selima.Ukoliko je brdovito tlo bitno je odrediti “nulu” tj.polaznu tačku od koje će kretati gornja ivica bazena i u skladu sa tim se radi dalja priprema terena-iskop i nasipanje.Dok,ukoliko se radi na stambenom ili poslovnom objektu bazen se mora predvideti u projektu pre izgradnje objekta i uraditi kompletni statički proračuni za objekat kako ne bi bilo naknadnih problema.

Odabir lokacije bazenaKao sto imamo pregršt razlicitih kuca,tako i postoji velik broj razlicitih dvorišta-lokacija pa i konfiguracija tla.Kada razmišljate o lociranju bazena u dvoristu uvek bi trebalo imati na umu koji vid zabave zelite i da kakvu “komunikaciju” u okolini bazena želite.Pitanje plaže i terase oko bazena isto tako treba imati u vidu.Prakticno gledano,bazen treba postaviti u onom delu dvorišta gde bi se korisnik najkomfornije osećao,pa ukoliko je u pitanju privatna kuca, klijent se uglavnom odlučuje da bazen bude “iza” kuće kako ga ne bi ometala buka sa ulice ili drugi faktori.Bitno je da bazen bude bar 0.5 metara udaljen od ograde/zida dvorišta kako bi se taj prostor mogao iskoristiti za prolazak ukoliko se klijent odluci za rucni način čišćenja bazena.Naravno,postoje i drugi faktori kao sto je okolno uredjenje,itd.....

Firma Alfa d.o.o osnovana je 1988.godine i jedna je od prvih specijalizovanih firmi u regionu za izgradnju bazena i montažu,održavanje bazenske tehnike i opreme.
Na osnovu visegodisnjeg iskustva u projektovanju,izgradnji i održavanju bazena u ponudi imamo rešenja za kako javne tako i privatne objekte zatvorenog i otvorenog tipa o čemu svedoci dugogodišnja tradicija i garancija. 
Dodatna garancija našeg kvaliteta jeste i podrška strateških partnera koji su vodeći svetski brendovi u ovoj grani industrije. 
Od idejnog rešenja ili ponude pa do samog izvdjenja radova uvek na prvo mesto stavljamo kvalitet i preciznost,kako u samom procesu ,tako i nakon procesa u vidu dogovora i saveta,a sve sa ciljem da vam sto više olaksamo uživanje u svim prednostima naših proizvoda. 
Krajnji cilj je da se saradnja nastavi i nakon završetka radova na obostrano zadovoljstvo.

Pratite nas!